NY FOTOBOK
SPÅR, LANDSKAP, ANSIKTEN

 

Jovica Marceta
Boško Karanovic
Ante Milinovic
Milan Pešic
Roland Andersson
Ove Pettersson
Dag Franzén
Daniel Mikic
Robert Jacobson
Mieke Heybroek
Ulysse Plaud

 

 

 

En fotobok med bilder från Leksand - Sverige, Danmark, Norge, Serbien, Montenegro, Turkiet, Grekland, Frankrike, Bosnien, Kroatien ...
Med boken initierar vi en fotoutställning - en fotostafett - som kommer att berikas på varje utställningsort med nya bidrag från lokala fotografer.
Utställningen kommer till Leksand i september 2005.

Inledning
Foto - grafi
(skriva med ljus)

Varje dag lämnar vi spår efter oss, om vår tid, om våra kulturer och civilisationer.Fotografiet bevarar allt detta och med denna företeelse ”har döden upphört att vara absolut”.Tiden flyr farligt snabbt. Det var för 32 år sedan som jag framkallade mina första fotografier på billigt papper från ”Orwo och Fotokemika”.
Min äldre bror var min inspiratör och lärare. Fotografierna var tagna med billiga,östtyska och ryska kameror och med en ”Brownie holiday”- kamera av märket Kodakmed negativ i storlek 4 x 6,5 cm.

Ganska tidigt läste jag att ”allt som man borde komma ihåg snabbt ilar förbi, men det som man antecknar förblir evigt”. Och senare började jag ivrigt hålla fast livets stunder. Fotoobjektivets stora, nyfikna öga letade efter motiv, noterade allt som kunde ses utanför, oftast på en film, men också på dia som lätt kan förvandlas till en bild på en hel vägg. I början fotograferade jag mest hembygden, men senare allt annat. Fotograferandet är varken mitt yrke eller mitt levebröd men det är min stora kärlek.

Fotografier är vävda av ljus och ”det riktiga ljuset gör dem bättre”. I sökandet efter ljuset besökte jag städer och mötte människor. Av dessa mina förlorade och upptäckta landskap och människor vill jag dela med mig till er. Samtidigt erbjöd jag mina närmaste kollegor, gamla och nya vänner, lärare och stora förebilder, att delta i skapandet av denna bok.
Med boken initierar vi en fotoutställning, en fotostafett ”Spår, landskap, ansikten” som kommer att växa och berikas på varje utställningsort med nya bidrag från lokala fotografer. Utställningen kommer att visas i några städer i Serbien, Montenegro, Makedonien, Bosnien, Kroatien, därefter i september 2005 i Leksand, Sverige, och efteråt hoppas vi att kunna fortsätta vår resa till våra vänorter i Norge, Finland, Danmark, Estland, Japan m.fl.

Utvalda fotografier är ”livets stunder och minnets fläckar” och de har en stark prägel av sina skapare, d.v.s. de utgör ett icke objektivt urval. De medverkande har gjort minimala bearbetningar eller inga alls. Jag tycker även att repor och fingeravtryck på fotona har avsatt ett tidens spår och ger en personlig prägel.
Om ni ibland till en kopp kaffe eller te i sällskap med en kär person vänder några blad i denna bok och med oss delar våra bevarade
stunder, då uppfylls missionen med boken och själva idén med projektet ”Vägskäl”.
Jag tackar vänligast alla som har hjälpt till med att skapa boken som jag tillägnar mina närmaste.

Jovica Marceta
Leksand, Sverige
I december 2004

UTSTÄLLNING - IZLOZBA - EXHIBITION